Innvik

Innvik

Vikanenett - Utvik

Nyhende

Foreldreløse oterunger i Hildastranda

Foreldreløse oterunger i Innvik

Av Jon Idar Hilde

Siden fredag kveld har man kunne høre skrik i fra små oterunger i Hildastranda. Og mandag var barnehagen på tur i fjæra og fant en død otermor.

        Trykk på bilde for å sjå video.
Disse små oterungene er mellom 2 og 3 måneder gamle, og har ennå ikke fullt utviklet syn. Når de ammer, som de fremdeles skulle gjort, så skal de ha mat hver 4. time. Og når otermor sannsynligvis har vært død siden fredag, så sier det seg selv at det begynner å bli for sent for disse små..

Selvfølgelig er dette naturens gang, men oteren er freda i Norge, og på lista over utrydningstruede arter så står den oppført som sårbar. Også må det jo være lov å forbarme seg litt over sånne små søte hjelpeløse :)

Oterunger følger mor til de er ca. 12 mnd. gamle, og de blir først med mor ut av hiet når de er ca 2 måneder. De fleste fødes på sommeren, og kullene kan variere fra 2-6, men er vanligst mellom 2 og 3.

Så dette er noen uerfarne og hjelpeløse smårollinger som trenger næring raskt for å overleve. Etter et forsøk på otersanking i går, tirsdag, ble det bare funnet én redd liten tass i fjæra i Hildastranda, rett før vi skulle avslutte cirka klokka halv to.

Den var selvsagt skeptisk, men siden den var såpass sliten fant den fort roen, og når tåteflaska kom i munnen så hadde den en liten aha opplevelse om at her var det mat å få.
Igjennom natten så har den blitt enda mer fortrolig og tåteflaska suttes på med stor iver. Til og med utforskertrangen har begynt å melde seg.

Men dette er bare en av iallefall 4, så det er fremdeles 3 stykk oterunger der ute som leter forgjeves etter mamma. Og man kan høre at pipene, som bærer godt og monotont og som høres ut som fugleunger, begynner å bli svakere.

Det siste vi har hørt om disse er at de er observert ved Perbryggja i Hildastranda. Og da skal det ha gått tre stykker sammen langs veien.
Hvis du ser eller hører disse så vær så snill å hjelpe de ved å ringe enten meg, Jon Idar Hilde på 41 46 96 14, eller Bente Osnes på 95 18 44 16. Så skal vi komme å hente straks.

Målet er først å fremst å få næring i de før det er for sent. og så finne en dyrepark som er villige til å ta de i mot. Eller eventuelt å finne en fosterfamilie. Så hvis det er noen som har mulighet til å fø de opp i ca ti mnd. så ta kontakt. Det er mange treff på nettet med folk som har fostret opp lekne oterunger :)

På videoen som er tatt i hagen min på søndag hører man godt hvordan oterungene høres ut når de roper på hverandre.


(Sist oppdatert 16.oktober 2013, 13:47)

Gå til nyhendearkiv